Schoolwoordenboek

Belangentegenstelling

Belangentegenstelling is als twee of meer personen of groepen iets anders willen, en wat de een wil, kan niet samengaan met wat de ander wil. Het is alsof je allebei het laatste stukje taart wilt hebben, maar er is maar genoeg voor één persoon. Daarom heb je een belangentegenstelling - je wilt allebei iets dat je niet allebei kunt hebben.

Voorbeelden van een belangtegenstelling

Muziekkeuze: Stel je voor dat je in een auto zit met je broer of zus en er is maar één oplaadkabel. Jij wilt naar eigen muziek luisteren, maar je broer of zus wil naar zijn of haar muziek luisteren. Jullie kunnen niet tegelijkertijd naar verschillende soorten muziek luisteren. Dit is een belangentegenstelling.

Tijd besteden: Jij en je beste vriend willen na schooltijd samen iets doen. Jij wilt naar de bioscoop gaan om die nieuwe film te zien, maar je vriend wil liever naar het park om voetbal te spelen. Jullie kunnen niet op hetzelfde moment op twee verschillende plaatsen zijn, dus dit is een ander voorbeeld van belangentegenstelling.

Keuze van videogames: Je zit in een team voor een videogame-toernooi op school. Jij wilt oefenen met een bepaald spel omdat je denkt dat je daarmee kunt winnen. Maar de rest van het team wil een ander spel spelen omdat ze denken dat ze daar beter in zijn. Je kunt niet tegelijkertijd twee verschillende spellen spelen, dus dit is nog een voorbeeld van belangentegenstelling.

Synoniemen: Tegengestelde belangen, Tegengesteld belang, Belangentegenstellingen

Bijpassende begrippen

Begrippen met de letter B