Schoolwoordenboek

Banklening

Een banklening is geld dat je van de bank kunt lenen. Je kunt het vergelijken met het lenen van speelgoed van een vriendje. Stel je voor dat je een nieuw spel wilt hebben, maar je hebt niet genoeg geld om het te kopen. Dan kun je aan je vriendje vragen of je het spel van hem mag lenen. Hij geeft het spel aan jou en jij belooft dat je het later weer teruggeeft. Een banklening werkt op dezelfde manier, maar dan leen je geld van de bank in plaats van speelgoed van een vriendje.

Voorbeelden van een banklening

Stel je voor dat je een nieuwe fiets wilt kopen, maar je hebt niet genoeg geld. Je kunt dan naar de bank gaan en vragen of je een lening kunt krijgen. Als de bank akkoord gaat, lenen ze je het geld zodat je de fiets kunt kopen. Je belooft dan aan de bank dat je het geleende geld later terugbetaalt.

Een ander voorbeeld is wanneer je gaat studeren aan de universiteit. De kosten voor een studie kunnen erg hoog zijn, en niet iedereen heeft genoeg geld om dit zelf te betalen. Daarom kun je bij de bank een lening aanvragen om je studie te financieren. Je krijgt dan het geld van de bank om je studie te betalen, en je betaalt de lening later terug.

Een meest voorkomend voorbeeld van een banklening is wanneer iemand een huis wil kopen. Huizen zijn vaak erg duur, en de meeste mensen hebben niet genoeg geld om een huis in één keer te betalen. Daarom gaan ze naar de bank om een lening aan te vragen. De bank leent hen dan het geld om het huis te kopen, en de lening wordt in termijnen terugbetaald.

Synoniemen: Bankleningen

Bijpassende begrippen

Begrippen met de letter B